Autor:
Andres Tennus

Selgunud on Tartu Ülikooli aastaauhindade saajad

Vabariigi aastapäeva eel kuulutas Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser välja ülikooli 2022. aasta ühiskonnateo, teadusteo ja keeleteo ning nimetas aasta õppejõud. 

„Ülikool tunnustab juba teist aastat tegusid, mis muudavad elusid ja ulatuvad ka Eestist väljapoole. Selle aasta auhinnasaajad paistavad eriliselt silma sellega, et toetavad ühiskonna nõrgemaid liikmeid ja näitavad, et ülikooliperel on suur mõju Eesti elu paremaks muutmisel,“ selgitas Tartu Ülikooli akadeemiline sekretär Tõnis Karki. 

Aasta ühiskonnategu on Eesti kõrghariduse ja teaduse puuduliku rahastamise teadvustamine ühiskonnas. Tartu Ülikooli üliõpilasesinduse algatusel korraldasid kuue Eesti ülikooli üliõpilased tudengivarjupäeva, mille jooksul tutvustati Riigikogu liikmetele ülikoolide argipäeva ja muresid. Oma keerulisele majanduslikule olukorrale tähelepanu juhtimiseks viisid üliõpilased ühe algatusena ellu tudengisöökla katseprojekti Hugo Treffneri Gümnaasiumis. Suurim nähtavus saavutati õppeaasta avaaktusel sentide valju kõlistamisega, millega näidati, et kõrgharidus vajab kiiremas korras rohkem raha. 

Auhinna saaja on Katariina Sofia Pätsi juhitud Tartu Ülikooli üliõpilasesindus.

Image
Tartu Ülikooli üliõpilasesinduse juhatus

Aasta teadustegu on hologrammid, mis vähendavad laste haiglahirmu ja leevendavad valuaistinguid. Uuendusele annab erilise väärtuse see, et esimesena Eesti haiglates lastele hologrammidena näidatavad tegelased räägivad just eesti keeles. Teadusprojekt sai tõuke Tartu Ülikooli eksperimentaalarenduse grandist. 

Auhinna saaja on laste neuropsühholoogia kaasprofessor Anneli Kolk ja tema juhitud töörühm: lasteneuroloogia nooremteadur Alina Roštšinskaja, laste neuropsühholoogia teadur Marianne Saard, Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku psühholoog Liisa Uutsalu ning meditsiiniteaduste valdkonna üliõpilased Triinu-Liis Loit, Kätlin Kits ja Christen Kööp. 

Image
Tartu Ülikooli aasta teadusteo saajad

Aasta keeletegu on eesti keele õpetamine Ukraina sõjapõgenikele vabatahtlike abil. Tartu Ülikooli keeleteadlased koostasid ukrainlaste vajadusi arvestava programmi eesti keele õppimiseks. Üliõpilastest vabatahtlikud aitasid ukraina lastel eesti keelt õppida ja koolis kohaneda ning õpetasid ka täiskasvanuid. Ukrainlaste jaoks väljatöötatud programmi eriline väärtus seisneb võimaluses kasutada seda sarnastes olukordades eeskujuna õppijate ja õpetajate kokkuviimiseks. 

Auhinna saaja on psühholingvistika kaasprofessor Virve-Anneli Vihman ja tema juhitud töörühm: geoloogia peaspetsialist, geoloogia ja keskkonnatehnoloogia õppekavade programmijuht Kairi Põldsaar; eesti keele võõrkeelena kaasprofessor, eesti keele võõrkeelena didaktika kaasprofessor Mare Kitsnik; arengu- ja koolipsühholoogia nooremlektor Ada Urm; mordva keelte teadur Denys Teptiuk ning rahvusvahelise turunduse peaspetsialist, eesti ja soome-ugri keeleteaduse õppekava doktoriõppe üliõpilane Anna Branets. 

Image
Tartu Ülikooli aasta keeleteo saajad

Tartu Ülikooli aasta õppejõud humanitaarteaduste ja kunstide valdkonnas on usuteaduskonna religioonipedagoogika kaasprofessor Olga Schihalejev, sotsiaalteaduste valdkonnas psühholoogia instituudi afektiivse psühholoogia kaasprofessor Andero Uusberg, meditsiiniteaduste valdkonnas sporditeaduste ja füsioteraapia instituudi funktsionaalse morfoloogia lektor Raivo Puhke ning loodus- ja täppisteaduste valdkonnas keemia instituudi analüütilise keemia professor Ivo Leito. Tänavuste aasta õppejõu auhinna saajate kohta saab lähemalt lugeda Tartu Ülikooli veebilehelt

Image
Tartu Ülikooli aasta õppejõud

Aasta teadusteo, ühiskonnateo ja õppejõudude auhinnad antakse üle vabariigi aastapäeva aktusel 23. veebruaril. Aasta keeleteo auhinna saajat õnnitletakse emakeelepäeval, 14. märtsil. 

Tartu Ülikool tunnustab aastaauhindadega oma liikmete silmapaistvaid saavutusi kõrghariduse andmisel, teadustöö tegemisel ning ühiskonna teenimisel, et väärtustada nende nähtavust ülikoolis ja ühiskonnas. Auhindade andmisel lähtutakse ülikooli arengukavast ja ülikooli headest tavadest.  

Aasta õppejõu auhinnaga tunnustatakse igas valdkonnas üht õppejõudu, kes on eelnenud aastal paistnud silma väga hea õpetamisoskusega, mille hindamisel lähtutakse õpetamise heast tavast. Aasta õppejõudude kandidaate saavad esitada üliõpilased. Iga valdkonna üliõpilaskogu valib oma valdkonnas viis parimat õppejõudu, misjärel otsustab Tartu Ülikooli üliõpilasesinduse hindamiskomisjon aasta õppejõu auhinna saajad. 2022. aastal esitati aasta õppejõu tiitlile 131 ettepanekut, milles nimetati 104 õppejõudu. 

 

Vaata lisaks: 

 
professor Ain Raal

President tunnustab üheksat Tartu Ülikooli töötajat teenetemärgiga

Stipendium

Uuring: piiriülest digiretsepti kasutavad peamiselt Soomes tööl käivad inimesed

Stipendiumi üleandmine

Tablettide printimise uurimine viis 1000-eurose stipendiumini