Autor:
Andres Tennus

Arstiteaduskonna medali pälvisid Raivo Uibo ja Riina Kallikorm

Image
Andres Tennus

Tartu Ülikooli arstiteaduskonna 390. aastapäeval anti valdkonnale osutatud teenete eest arstiteaduskonna medal reumatoloogia kaasprofessor Riina Kallikormile ning immunoloogia professor Raivo Uibole.

Kliinilise meditsiini instituudi reumatoloogia kaasprofessor Riina Kallikorm sai medali pühendumisega tehtud pikaajalise ja väljapaistva ning tudengite poolt hinnatud teadus- ja õppetöö eest reumatoloogia ja sisehaiguste alal. Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi immunoloogia osakonna juhataja ja immunoloogia professor Raivo Uibot tunnustatakse väljapaistva teadus- ja õppetöö, immunoloogia uurimissuuna eestvedamise ning  immunoloogiahariduse arendamise eest.

Kaasprofessor Riina Kallikorm ütles, et on väga tänulik medali kui tähelepanemise eest. Professor Raivo Uibo ütles medalit vastu võttes, et selline tunnustus tuli talle suure üllatusena ning ta on autasu üle väga rõõmus. "Ma arvan, et see on igale inimesele väga tähtis, kui tema pikaaegne töökoht peab teda niivõrd suure autasu vääriliseks." Ta lisas, et Tartu Ülikooli kuulumine maailma parima 250 kõrgkooli hulka näitab siin tehtava teaduse kõrget taset.

Arstiteaduskonna medal on valdkonna kõrgeim autasu. Medalisaajad kanti ka arstiteaduskonna auraamatusse.

13. oktoobril esinesid teaduskonverentsil üliõpilased, doktorandid, teadurid, arst-residendid ja arstid oma viimase aja uurimustöödega, mille seast žürii valis välja ka kõige paremad.


•    Parim doktorantide suuline ettekanne (700 €)
Kelli Somelar-Duracz "D-vitamiini defitsiidi ja kroonilise ettearvamatu mõõduka stressi mõju kognitiivsetele funktsioonidele ja enesehoolitsusele C57/Bl6J hiiremudelis"
 
•    Parim üliõpilaste suuline ettekanne (700 €)
Martti Vanker "Erinevused I ja III tüüpi interferoonide vastaste autoantikehade levimuses ning mõjus COVID-19 haiguskulule"
 
•    Parim arst-residentide, arstide ja teadurite suuline ettekanne (700 €)
Kaarel Krjutškov "Ülekaaluliste ja rasvunud rasedate loote kromosoomhaiguste sõeluuringu mure lahendab rakuvaba DNA suurus-selektsiooni kasutamine testis NIPT"
 
•    Parim doktorantide e-postri tutvustus (500 €)
Kadri Eerik "Kaugisheemilise eelkohastamise mõju metaboloomikale ning neeru- ja südamekahjustuse markeritele veresoontekirurgias"
 
•    Parim üliõpilaste e-postri tutvustus (500 €)
Laura Prya Mody "IFN-γ and IL-2 secreting SARS-CoV-2 specific memory T cells persist for at least 12 months post-infection"
 
•    Parim arst-residentide, arstide ja teadurite e-postri tutvustus (500 €)
Siiri Kõljalg "Erütritooli ja ksülitooli efekt peritonsillaarset abstsessi põhjustanud Streptococcus pyogenes’e tüvedele"

•    Parim doktorantide e-poster (300 €)
Marjo Sinijärv "Eesti täiskasvanud elanikkonna suutervis: suuõõne enam levinud haigusseisundid"
 
•    Parim üliõpilaste e-poster (300 €)
Liina Veskimäe "Eesti 15–16aastaste kooliõpilaste rahustite ja uinutite väärtarvitamine ning sellega seotud tegurid 2003–2019"
 
•    Parim arst-residentide, arstide ja teadurite e-poster (300 €)
Kaire Jugar "Süsteemravi saavate vähktõvega patsientide esmane kogemus kaugjälgimise veebirakenduse Kaiku Health kasutamisel"

Lisaks sellele anti täna välja stipendiumid. 2022. aasta professor Marika Mikelsaare üliõpilasteaduse tunnustamise stipendium määrati loodus- ja täppisteaduste valdkonna biomeditsiini õppekava 1. aasta magistriõppe üliõpilasele Johanne Sinisalule.

Neinar Seli stipendiumi pälvisid Ella Kivilo, Maris Tulk ja Triinu Johanna Lume. Stipendumi asutaja on Neinar Seli, kes soovib tunnustada artiklikonkursi „Minu esimene publikatsioon“ parimaid autoreid, toetades sellega noorte teadushuvi ja aidates kaasa uue teaduspõlvkonna kujunemisele.

Tartu Ülikooli arstiteaduskonna medalid anti üle 14. oktoobril Tartu Ülikooli muuseumi valges saalis toimunud arstiteaduskonna 390. aastapäeva autasustamisel. Reedel toimunud teemakonverentsi saab järele vaadata UTTV-st. Kõikide teadustööde kirjeldusega saab lähemalt tutvuda teesivihikust.

professor Ain Raal

President tunnustab üheksat Tartu Ülikooli töötajat teenetemärgiga

Stipendium

Uuring: piiriülest digiretsepti kasutavad peamiselt Soomes tööl käivad inimesed

Stipendiumi üleandmine

Tablettide printimise uurimine viis 1000-eurose stipendiumini